2010. március 8., hétfő

Még mindig a prés.

Úgy látszik, a tavasz idén érdeklődés hiányában elmarad, tehát lemosózás, metszés helyett a kis présünkkel ütjük el az időt.
Elkezdtük a felújítást, ami egyelőre a szétszedést jelenti. Az már biztos, hogy nem bíztak semmit a véletlenre a Mezőhegyesi Vasipari KTSZ-nél '968-ban! A préskosár léceit természetesen mindenféle szabványoktól független méretű csavarokkal fogatták fel az abroncsokra, legalábbis ami a hornyokat illeti. Semmiféle laposcsavarhúzó nem fért bele, illetve a fázisceruza igen, de hamarabb keletkezett menet az ő szárán, minthogy a csavar megindult volna. Kis fabrikálás után azért megoldódott a probléma (a csavarok csak részben), mert szépen leköszörültünk egy akkus fúróba való hegyet hajszálvékonyra és ezzel estünk neki. 6 híján le is szedtük két óra alatt az összeset, a maradékot gyorsvágóval tüntettük el. Kivéve kettőt, amik azon a részen voltak, ahol a kulcsokat kell csatlakoztatni, ezek ugyanis süllyesztett fejűek, és mint a nevük mutatja, az abroncsba voltak süllyesztve. Csodás! A flexet nem kímélve elvágtuk a lécet, úgyhogy mostanra darabokban van a kosár. Ezután jön majd az előző festék (maradványainak) eltüntetése, csiszolás, festés, új lécek legyártatása, összeszerelés. Meg a többi...
Jó móka ez, ha nincs más dolog. :-)


2 megjegyzés:

  1. Na, megy itt a munka szépen!!! :-) Miből lesznek a prés dongái? Én a tölgyfát választottam, de a lényeg, hogy keményfa legyen! Az abroncsokat flexbe szerelhető drótkoronggal gyönyörű fémtisztára lehet marni. Utána 2x alapozó, 2x zománc. Nekem nem sikerült élelmiszeripari célú zománchoz hozzájutnom, de hátha neked sikerülni fog. Ha igen, majd oszd meg velem a márkát és beszerzési lehetőséget!
    Aztán meg így tovább!!!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is a tölgy a favorit, de ha véletlenül nincs száraz anyag a fatelepen, akkor megteszi egyéb keményfa is, kőris, vagy akác.
    Csiszolgatás lassan beindul itt is. A festés még huhúú... :-)

    VálaszTörlés