2009. február 10., kedd

Néhány adat a szőlőskertről

A birtok két dűlő között fekszik Nagyberény déli részén, a Pap-hegyen. Területe összesen 1956 négyzetméter, ami "szőlő" művelési ágban van. Fekvése dél-délnyugati, háromlépcsős lejtővel. Talaja löszös. Legnagyobb szintkülönbsége kb 40m. Az alsó részen egy pince-présház épület van, ami egy 6X2.5 m-es boltíves téglafalú pincét és egy két helyiségből álló kb 24 négyzetméteres présházat takar. Mellette szerszámtároló ketrec, régi szerszámokkal, darálóval, préssel, jórészt használhatatlan állapotban. Rozsda és korhadás.
A terület felső része -a szomszéd szerint- valaha jó Othello szőlvel volt telepítve, de gondozás hiányában kipusztult, elvadult, ezért a teljes kiírtás mellett döntötünk. Terveink szerint talán Királyleánykát, és/vagy Szürkebarátot fogunk telepíteni, de még megkérdezünk pár szakembert, hogy mit érdemes.
A présház előtti gyümölcsösben 12 fa van, főleg alma, körte és szilva, ezek szintén a kipusztuláshoz közeli állapotban vannak. Már visszavágtuk őket, fiatalítás okán, majd meglátjuk, túlélik-e.

Hosszmetszet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése