2010. szeptember 14., kedd

Borászkodunk, vagy mi...

Tegnap leszűrtük a cefrét. Nem nagyon erőlködtünk, leszedtük a törkölykalapot és a mustot egy szűrőn keresztül a ballonokba engedtük és ledugóztuk kotyogóval. A lé egyre ihatóbb, a savak elviselhető szintre csökkentek, kissé a cukorfoka is csökkent (15), biztos megindult a kádban az erjedés. Apropó kád: olyan borkőkiválások voltak az edény falán, mint valami öreg hordóban, pedig csak 4 napot volt benne a cefre. Alig tudtuk levakarni. Hogy ez normális-e azt nem tudjuk, de ilyen volt.
Ma is meglátogattuk a pincét, néhány szerszám miatt és persze ránéztünk a mustra is. A 14C fokban szép lassan, de folyamatosan kotyognak a kotyogók, a lé nem habzik nagyon (1 cm), semmi kosz nincs a tetején. A színe viszont nagyon durva! A kezünkről még a mai napig sem jött le a lilaság, múlt csütörtök óta, a ballonokban meg szinte fekete. Ha csak a színt kellene értékelni, akkor aranyérmes lenne. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése