Most, hogy vége a vegetációs időszaknak, nem nagyon történik semmi a szőlőben. Ma is kiugrottunk két eső között (érdekes, a hegyen nem esett), hogy ellenőrizzük a birtokot és ha már ott voltunk eltettük télire a tőkéket. Legalább 30 cm vastag földet kupacoltunk köréjük, hátha komoly fagyok lesznek télen. Ezzel együtt elkezdtük a lejtő lépcsőssé alakítását, mert az idei esők némileg lemosták a földet. Nem nagyon, de mégis. A támrendszert is kedvezőbb lesz úgy elhelyezni, hogy a sorokban kb vízszintes a talaj.
Megnéztük a bort is a pincében, az egyik ballon elkezdett újra forrni, legalábbis a kotyogó épp akkor "kottyant", amikor odaértünk. Meglepő, hiszen már must korában sem volt benne túl sok cukor, a fene tudja mit erjeszt most...
malolaktikus fermentáció
VálaszTörlésAlmasavat erjeszt tejsavvá meg széndioxiddá
És az jó nekünk? Vagy a bornak? Tényleg fogalmam sincs.
VálaszTörlésEzt hívják almasav bontásnak, ha kevés cukrú volt a must, akkor a bor általában túl savas lesz az alkohollal szemben úgyhogy örülj neki ha zajlik az almasavbontás :-)
VálaszTörlés